Rizična populacija za suicide

Rizična populacija


U većini zemalja, osim u Kini to su mlađi muškarci (15-49 godina).
Starosne grupe s povećanim rizikom od samoubojstva su stari (preko 65 godina) i mladi (15-30) godina.

Skloniji samoubojstvu su razvedeni, udovci i osobe koje žive same bez obitelji. Za muškarce je brak zaštitni faktor, ali ne i za žene.

Kod određenih zanimanja povećan je rizik za suicid. To su veterinari, kirurzi, anesteziolozi, psihijatri, farmaceuti, zubari, poljoprivrednici, zdravstveni djelatnici općenito.

Osobe bez posla, izolirani i s kućnim problemima. Posebno je visoko rizična skupina ljudi koji su nedavno izgubili posao.

Migracije povećavaju rizik od samoubojstva.

Rizična je skupina i osoba s duševnim poremećajima (depresija, alkoholizam, PTSP, poremećaji ličnosti s dominantnom agresivnošću i impulzivnošću), te teškim bolnim somatskim poremećajima.

Najrizičnija je skupina osoba koje su već pokušale samoubojstvo i koji u obitelji imaju osobe koje su pokušale samoubojstvo.

Rizik povećavaju nedavni teški životni stresori: bračna razdvojenost, žalovanje, obiteljski problemi, promjena posla ili financijskog stanja, odbacivanje od značajne osobe, stid ili strah od osude.

Posebno su rizične skupine mladih (adolescenata) u novoj sredini tijekom školovanja, zbog problema identiteta, nedovoljne podrške i smanjene sposobnosti rješavanja konflikata.

Mladi koji dolaze iz obitelji u kojima vladaju destruktivni odnosi i postoje traumatski događaji (roditeljska patologija, alkoholizam, nasilnost, nedovoljna skrb, loša komunikacija, česte svađe, razvod ili smrt roditelja, učestale promjene mjesta boravka, prevelika ili nedovoljna očekivanja roditelja, neodgovarajući autoritet roditelja, nedostatak vremena, udomiteljska ili usvojiteljska obitelj, rigidna pravila u obitelji, neželjena trudnoća..).


Treba izdvojiti i posebno rizičnu skupinu – zatvorenike u zatvorima i maloljetnike u ustanovama za preodgoj.

Nema komentara:

Objavi komentar